Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΑΧΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ...ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΒΑΙΣΙ !!!

Καλησπέρα..
Τις τελευταίες μέρες, παρόλο που από την αρχή της χρονιάς τα μαντάτα, έρχονταν από Ιαπωνία μεριά, μας… προέκυψε και μια …μέλλουσα κυκλοφορία νέου Dstar πομποδέκτη από την Icom !!
« Όλα τα είχεν η Μαριωρή, ο φερετζές της μάρανεν» που λέει και η παροιμία… Μέσα στις οικονομικές δυσκολίες που περνάμε, μας εξάπτουν ΚΑΙ την φαντασία ,συν τοις άλλοις…
Και όπως συνηθίζει τελευταία, η Icom, αλλά ΚΑΙ οι άλλοι κατασκευαστές, τσούπ !!! πετάει μια ,δήθεν, προκυκλοφοριακή (!!) μπροσούρα περί του ότι «θα κυκλοφορήσει εντός των επομένων ΧΧ μηνών στην Αμερική» και άντε μετά να συμμαζέψεις, τους επίδοξους Σπίλμπεργκ !!!
Το ΤΙ έχουν ακούσει τα αφτιά μου και το ΤΙ έχουν δει τα μάτια μου δηλαδή…. Ο κακός χαμός στα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνον..
Η αλήθεια ,όμως, είναι ότι φαίνεται να πρόκειται για ενδιαφέρον μοντέλο το νέο…Dstar όπλο (!!) και αξίζει, μιας λίγο παραπάνω εντρύφησης στα ,είν’ η αλήθεια, ΕΛΑΧΙΣΤΑ δεδομένα που μας κοινοποίησε ο Ιάπωνας κατασκευαστής…
ΤΙΠΟΤΕ, ουσιαστικά, από τεχνικά χαρακτηριστικά εκτός των βασικότατων ελαχίστων και με πολλή δόση από… εικασίες προσπαθούμε να καταλάβουμε ΤΙ είναι και ΤΙ θα κάνει και αυτό, στο διαρκώς μειούμενο ποσοστό αγοράς ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ,πλέον του Dstar παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα…
ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ.. ICOM ID 4100A/E  !!!

Ας αναφέρω λίγα από την… προϊστορία του μοντέλου για να φτάσω στο παρόν, στον .. νέο και ωραίο(!!) της παρέας..
Και η προϊστορία ,λοιπόν, μας λέει για αυτό το μινιμαλιστικό design ότι έχει παλιές ,καλές (αλλά ΚΑΙ κακές!!) ρίζες πίσω του.. Το σασί σχεδιάστηκε κάποιες … δεκαετίες πίσω με σκοπό, αφ’ ενός την δημιουργία ενός ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ σε όγκο πομποδέκτη V/U  χαμηλότερου κοστολογίου, με όσο το δυνατό καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από τα ανταγωνιστικά μοντέλα. Βλέπετε.. Τω καιρώ εκείνω η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ της Icom, η Yaesu, είχε ΗΔΗ κυκλοφορήσει το FT 7800 με 

ένα σωρό πλεονεκτήματα…Πιάσανε, λοιπόν, και σχεδιάσανε έναν dual band (VHF/UHF) πομποδέκτη, με ένα ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ σασί με ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΨΗ (όπως του ανταγωνιστή) αλλά ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ που ταίριαζε «κουτί» στις  μεσαίες κονσόλες των Ιαπωνικών ,μικρών αυτοκινήτων της εποχής.. 


Το Icom IC-208H πήγε καλά στην αγορά παρά που το μεγάλο του πρόβλημα ήταν Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ…ΦΟΥΡΝΟΣ ήτανε το καημένο το μηχανάκι…Και σε λίγα χρόνια αντικαταστάθηκε στην γκάμα της εταιρίας από το…διάδοχο ID -880H  που …

Πήγε και έπεσε πάνω στην …εποχή …Dstar !!!!
 Καμία σχέση ,όμως, με τον πρόγονό του, το 880 ΑΛΛΑΞΕ ΣΑΣΣΙ και πήρε ένα…αλουμινίου χυτό για καλύτερη απαγωγή θερμοκρασίας, ελαφρώς φαρδύτερο, στα όρια DIN για να χωράει ΜΕΣΑ στα ταμπλό, στις «δεύτερες θέσεις» που ,συνήθως, είχανε τότε τα αυτοκίνητα που εξαγότανε στην Ευρώπη, κράτησε την αφαιρούμενη πρόσοψη ,ελαφρώς στρογγυλεμένη στην αριστερή πλευρά, αλλά πήρε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΟΥ…ΗΤΑΝΕ DSTAR.. Από την «μάνα» του!!!
 Πλέον οι ψηφιακές διαμορφώσεις ήτανε το νέο… παιχνίδι για τα μεγάλα παιδιά και οι πομποδέκτες Dstar είχανε την τιμητική τους !!! Ήτανε ΚΑΙ χαμηλότερου κοστολογίου από τον …μεγαλύτερό του (σχεδόν…διπλάσιο…) αδελφό το 2820 (ΑΛΛΗ ιστορία ΚΑΙ αυτή!!) και είχε και το GPS ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ !!!Ένα από τα μεγάλα του «ατού».. Προσωπικά είχα το 880 και το 2820 και έχω «ιδίαν άποψιν περι αυτών».. ΤΙΜΙΑ μηχανήματα… ΠΟΤΕ δεν με άφησαν στα…κρύα του λουτρού που λέμε..
Ο ΝΕΟΣ (και ωραίος!!..)

Ο …νέος (και ωραίος) στον οποίο και οφείλεται το σημερινό μου σημείωμα, λοιπόν, είναι ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ (ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ-ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ!!)  του ID-880H !! Έτσι φαίνεται να είναι… Και το συμπεραίνω από τα εξής χαρακτηριστικά (και θα σας γράφω ΚΑΙ τις βελτιώσεις του…νέου συνάμα)
Διατηρεί την ισχύ εξόδου στα 50/50 βατ ανά μπάντα  (V/U), Επίσης διατηρεί την ΜΙΚΡΗ και ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΗ πρόσοψη ΑΛΛΑ ΑΛΛΑΞΕ το display από το παλιό και…χάλια LCD με την νέα και  ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΗ Dot Matrix οθόνη ,όπως ας πούμε του 5100,αλλά με μικρότερες, βέβαια, διαστάσεις.. Διατηρεί επίσης και το GPS ενσωματωμένο (όπως … επιτάσσει η μόδα τελευταία!!) στην πρόσοψη..
Εξοπλίστηκε με… Bluetooth (κατά παραγγελία…) με υποδοχή κάρτας μνήμης (όπως όλοι οι καλοί…ανταγωνιστές του πιά…) ,βέβαια ΑΛΛΑΞΕ ΤΕΛΕΙΩΣ το πρόγραμμα διαχείρισής του (το λεγόμενο UI) με ένα πιο.. εύκολο ,σαν αυτό του 5100 ας πούμε και για το τέλος άφησα το πιο σπουδαίο και κατ’ εμέ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ χαρακτηριστικό που του προσθέσανε και το οποίο ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…
ΠΛΗΡΩΣ ή μερικώς ,πλέον, οι πομποδέκτες που θα χρησιμοποιούμε θα έχουν ΚΑΙ αυτές τις δυνατότητες και λειτουργίες…Εκ των πραγμάτων ,λοιπόν, οι λειτουργίες Terminal ή και Access Point θα είναι το… MUST στους πομποδέκτες του κοντινού μέλλοντος ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ …Διότι….
Όπως πάνε τα πράματα πλέον, ΟΛΑ δείχνουν ότι, οι ραδιοερασιτεχνικές μας δραστηριότητες θα εξαρτώνται σε ΜΕΓΑΛΟ βαθμό από την πρόσβασή μας στο Ιντερνέτ και ΑΛΛΑ δίκτυα (που θα τα δούμε στο μέλλον…)..Το γιατί είναι πολύ απλό να το δούμε…Είναι ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ οι πληροφορίες που δεχόμαστε ΚΑΙ στέλνουμε μέσω αυτών των μηχανημάτων που σε λίγο καιρό θα είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να θυμόμαστε τις λεπτομέρειες που χρειάζονται για να μπορούμε να κάνουμε μια ΑΠΛΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ( το ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ είναι  ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΜΕ ΠΙΑ και να ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ!!! ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ και να την ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΑΥΤΑ)!!! Μη σας φαίνεται περίεργο ή …υπερβολικό.. Σκεφτείτε μόνο ΤΙ μηχανήματα είχατε και χρησιμοποιούσατε πριν δέκα ή και είκοσι χρόνια, ας πούμε, και τί προδιαγραφών μηχανήματα κυκλοφορούν ΣΗΜΕΡΑ!!! Έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;;; ΕΛΑΧΙΣΤΑ !!! Ίσως και καθόλου δηλαδή…Θα το θέσω αλλιώς….Πριν δέκα χρόνια ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ…ANDROID κινητά τηλέφωνα  με ΟΛΕΣ αυτές τις δυνατότητες ;;;Μμμμ…ΟΧΙ ε;; Ε…Για κοιτάξτε ΚΑΛΑ τους πομποδέκτες σας τώρα… Μπα;;; Εκείνο το …καημένο το …8800 (τυχαία το αναφέρω…) το βαρέθηκες έ;; Και λες να το πουλήσεις, γιατί ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ!! Και να πάρεις εκείνο το ψηφιακό που έχει ο Γιάννης και μιλάει με το φορητό με τους άλλους τους …Κρητικούς  και τους άλλους στην Αθήνα ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ!!.....Έτσι είναι φίλοι μου…Το χόμπι μας έχει το ατού να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται την παλιά, πεπερασμένη τεχνολογία αλλά ΝΑ ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΤΑΙ από την νεότερη για πολλούς λόγους…Και ΜΗΝ φαντασθείτε ότι ο…αλγόριθμος ( codec) του Dstar (και …άλλων πολλών ψηφιακών διαμορφώσεων..) ο ΑΜΒΕ εφευρέθηκε τώρα στα κοντά από…εμάς τους ραδιοερασιτέχνες !!!! ΟΥΤΕ βέβαια ο ΑΧ25 που χρησιμοποιείται στο APRS ας πούμε…Απλά ,πλέον ΔΕΝ ΗΤΑΝ …ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΎΣΙΜΟΙ για τους ιδιοκτήτες τους και τους πούλησαν ή τους εγκατέλειψαν και …εμείς τους …ξανακαλύψαμε «δωρεάν» ή «φτηνά»!!
Τι θα πει λοιπόν, να είναι ο πομποδέκτης μας .. Access Point…TI EINAI TO Access Point… Με απλά λόγια, σκεφθείτε το σαν το… Wi-Fi του ρούτερ σας…ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ  !! Είναι λοιπόν, η συσκευή που ΑΣΥΡΜΑΤΑ σας δίνει πρόσβαση και σύνδεση σε κάποιο δίκτυο μετάδοσης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ !!! Ακόμη ΠΙΟ απλά στην «δική μας» την ραδιοερασιτεχνική «διάλεκτο» τα λέμε (ακόμη) λίνκ και …αναμεταδότες !! Ξέρετε καλά ΤΙ κάνει ένα τέτοιο ε;;…ΑΡΑ λοιπόν, ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ACCES POINT θα είναι ουσιαστικά ένα …λίνκ και ΘΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ (ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ), Ας πούμε στο Ιντερνέτ ¨Η ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ… ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ λοιπόν, το 4100 να γίνεται «λίνκ» για ένα φορητό που θα έχεις μαζί σου και θα μεγαλώνεις την εμβέλειά του έτσι, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ (λόγω πολύ μικρής ισχύος εκπομπής!!) ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;;;;Αλλά…αναλογικά ΟΧΙ ψηφιακά !!! ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ  !!! …Έτσι λοιπόν μέσω του  data cable ,το οποίο θα το παίρνεις ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ(!!) Θα μπορείς να συνδέσεις ,με το κινητό σου π.χ. ή με κάποια φορητή συσκευή πρόσβασης, το 4100 και να συνδεθείς ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ σε ρεφλέκτορες  των συστημάτων Dstar που θέλεις να συνδεθείς και να συνομιλήσεις ή να κατεβάσεις και να προγραμματίσεις τον πομποδέκτη σου με τα στοιχεία των επαναληπτών της περιοχής που βρίσκεσαι ή να στείλεις και να λάβεις  αλληλογραφία ,έγγραφα κλπ.  και ότι κάνεις ,με λίγα λόγια, στο σπίτι ή στο γραφείο σου ή στην δουλειά σου Όλα αυτά μέσω των διαθέσιμων δικτύων που ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ….
Τώρα ας δούμε την ΑΛΛΗ σημαντική δυνατότητα που δίνουν στο νέο μοντέλο…Την λειτουργία TERMINAL….
Τι είναι η λειτουργία αυτή….Στην γλώσσα μας λέγεται ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ…Σας λέει κάτι αυτό;;; Μμμμ;; Ας δούμε λοιπόν….Για…ψαχτείτε λίγο…ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΑΣ…ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΔΥΟ…. Χάριν συντόμευσης ας πούμε ότι ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ είναι ΕΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ !! Και ΤΙ μπορούμε να κάνουμε με ένα τερματικό;; ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ…ΠΑΙΔΙΑ !!! Ότι κάνουμε με τον υπολογιστή μας στο σπίτι ,με το κινητό  στον δρόμο και όλα αυτά …
Θα μπορούμε ,βέβαια ,και να συνομιλήσουμε σε κάποια στιγμή με κανέναν συνάδελφο στην…Κρήτη ,ας πούμε και να πούμε τα δικά μας….
ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΟ, Η…ΔΙΑΔΟΣΗ !!!
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ …ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ !!!!
ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ κάνουμε …επένδυση στο χόμπι μας αλλά …επενδύουμε στο…μέλλον, στην ΓΝΩΣΗ και στην φιλία !!!
Εμείς στην «ψηφιακή» μας παρέα τουλάχιστον έτσι κάνουμε
 Α!! Όσο για την τιμή του ….Τι βιάζεστε;; Κοντός ψαλμός, αλληλούια!!!

Είτε 500 που διαδίδουν κάποια… παπαγαλάκια, είτε πιο πάνω ,είτε πιο κάτω έχει σημασία εάν το θεωρούμε «επένδυση» ή αν το θεωρούμε ακόμα ένα «Όπλο στην φαρέτρα της γνώσης;;
Άν και νομίζω έxετε δεί στο facebook  τα βίντεο του 4100 που ανέβασα, δείτε και εδώ....
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΌΤΗΤΆ ΤΟΥΣ..
ΑΥΤΟΣ μας...αναλύει το διαφημιστικό (!!)

και ο...Ιάπωνας συνάδελφος ,λέει-τι-λέει ο άνθρωπος και μας δείχνει το ...880 !!! Μια χαρά !!
73 de SV2LLJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου